Slimme Camera's in Gemeente Anderlecht: Krachtige Bondgenoot in Sluikstortbestrijding

De gemeente Anderlecht vond recent een krachtige bondgenoot in View And Integrate (VNI) in haar hardnekkige strijd tegen sluikstort. Deze Brusselse gemeente worstelt al geruime tijd met dit hardnekkige probleem, waarbij dagelijks tot 5 ton afval ontstaat als gevolg van zwerfvuil en illegale stortingen. Met name in afgelegen gebieden of plekken met beperkte sociale controle, zoals rond glascontainers en kledingbakken, is de overlast het meest prominent.


Romain De Waele, verantwoordelijk ambtenaar van de gemeentelijke dienst voor openbare netheid, biedt inzicht in hoe de cameratoepassingen van VNI hebben bijgedragen aan het aanpakken van deze problematiek.


Efficiëntere patrouilles en verhoogde bewijslast

De gemeente begon oorspronkelijk met 4 camera's en breidde dit aantal uit naar 12, waarbij ze al snel de positieve effecten van deze camera's opmerkte. Romain licht toe: "Voorheen richtten we ons voornamelijk op terreincontroles in de hoop sluikstorters op heterdaad te betrappen. Deze aanpak vergde aanzienlijke operationele inspanningen en bood geen garantie op succes. Sinds de invoering van de camera's kunnen we echter continu en volledig toezicht houden op de sluikstortgevoelige locaties."

"Dankzij de camera's kunnen we de daders identificeren en beschikken we over bewijsmateriaal om onze aanklachten te ondersteunen. Hierdoor kunnen we niet alleen onze werkzaamheden efficiënter uitvoeren, maar ook gerichter manuele patrouilles plannen.”

- Romain De Waele, ambtenaar Gemeente Anderlecht

Met behulp van de camera’s heeft de gemeente een krachtig instrument om overtreders te identificeren, en is er sluitende bewijslast om cases te onderbouwen. “Op die manier kunnen we niet enkel efficiënter werken, maar kunnen we ook gerichter de manuele patrouilles sturen, die nog steeds plaatsvinden.” Uit de VCAP software haalt de gemeente namelijk relevante data en inzichten om vervolgens patronen te herkennen, waardoor ze gerichter de ploegen kunnen inzetten qua locatie en timing. “We kunnen nu nauwkeurig voorspellen waar en wanneer sluikstortincidenten zullen plaatsvinden” aldus Romain.


Romain benadrukt het belang van de mogelijkheid om overtreders 's avonds en 's nachts te identificeren, en noemt dit een cruciaal aspect: "Deze tijdstippen zijn vaak het meest risicovol voor sluikstortincidenten, en de camera's hebben zich bewezen als waardevolle hulpmiddelen voor monitoring en identificatie van overtreders."


Gebruiksvriendelijk platform en klantgerichte samenwerking

Romain vervolgt: "VNI's geavanceerde camera's en software hebben aanzienlijk bijgedragen aan het effectieve toezicht op sluikstortproblemen in de gemeente Anderlecht." Hij benadrukt verder dat VNI's betrouwbare camera's en uitstekende klantenservice van onschatbare waarde zijn geweest voor de gemeente, wat heeft geleid tot opmerkelijke resultaten.


"Het is de snelheid van communicatie, efficiënte opvolging en voortdurende verbetering van producten en diensten die het verschil maken," voegt Romain toe. "Bovendien hebben de camera's van VNI een batterijduur van 12 dagen, wat ver boven het aanbod van andere leveranciers uitsteekt."

View and Integrate off-grid camera.
Sluikstortafval.
View and Integrate camera aan mast.
Sluikstortafval.
Straat
Skyline Antwerpen
Straat in stad

Wil je graag ontdekken hoe onze geavanceerde camera's jouw sluikstortbeleid kunnen ondersteunen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek!