Slimme Camera's voor een Schonere Toekomst in Dilbeek

Met het doel om de hardnekkige sluikstortproblematiek effectief aan te pakken, introduceerde Sandra Bossuyt, Deskundige Openbare Ruimte bij de Gemeente Dilbeek, enkele jaren geleden het gebruik van slimme camera's. Deze camera's vormen een krachtig hulpmiddel om gerichter incidenten op te sporen, overtreders te identificeren en de pakkans te vergroten.


Sluikstortbestrijding: Een Versterkte Focus en Effectieve Resultaten

De gemeente Dilbeek kampte al geruime tijd met een hardnekkige sluikstortproblematiek. Ondanks talloze inspanningen, zoals bewustwordingscampagnes en stimulerende maatregelen, blijft het probleem groeien. Om overtreders effectiever te identificeren en de pakkans te vergroten, besloot de gemeente slimme camera's in te zetten als aanvulling op hun handhavingsarsenaal.

De gemeente koos voor een samenwerking met View And Integrate (VNI). Deze beslissing werd gesterkt door het feit dat VNI reeds een erkende leverancier binnen de Smartville raming was, wat de noodzaak voor een afzonderlijke, complexe aanbestedingsprocedure elimineerde.

Foto van Sandra Bossuyt naast quote

“We kozen voor VNI omdat ze reeds erkend waren als leverancier in het Smartville raamcontract, waardoor we geen aparte, complexe aanbestedingsprocedure hoefden te doorlopen."

- Sandra Bossuyt, Deskundige Openbare Ruimte, Gemeente Dilbeek

Sluitende Bewijslast en Flexibiliteit

Sandra benadrukt de aanzienlijke bijdrage van de slimme camera's aan het identificeren en beboeten van de sluikstorters. Met behulp van de VCAP-software kan de gemeente snel en efficiënt incidenten opsporen, waarna doeltreffende acties kunnen worden ondernomen dankzij het verzamelde bewijsmateriaal.

Foto van Sandra Bossuyt naast quote

"De camera's vormen een krachtig hulpmiddel om incidenten gericht op te sporen, overtreders te identificeren en cases te onderbouwen. Dit heeft niet alleen de pakkans vergroot, maar ook het werk van gemeenteambtenaren aanzienlijk vereenvoudigd."

- Sandra Bossuyt, Deskundige Openbare Ruimte, Gemeente Dilbeek

Daarnaast dienen de camera's niet alleen voor het aanpakken van sluikstorten, maar dragen ze ook bij aan criminaliteitspreventie, vooral bij grootschalige evenementen. Sandra prijst de flexibiliteit van de camera’s als een absolute meerwaarde.


Uniek Engagement en Snelle Respons

Over de samenwerking met VNI, benadrukt Sandra: "Ik ben tevreden over het directe engagement van het team. VNI heeft steeds snel en doelgericht gereageerd, wat de basis voor een sterk partnerschap is geworden. De inzet van de camera's heeft in de gemeente een aanzienlijke vermindering van sluikstortincidenten teweeggebracht. Dit resultaat is te danken aan zowel het afschrikkende effect van de camera's als aan de succesvolle identificatie en betrapping van overtreders op heterdaad.

View and Integrate off-grid camera.
Sluikstortafval.
View and Integrate camera aan mast.
Sluikstortafval.
Straat
Skyline Antwerpen
Straat in stad

Wil je graag ontdekken hoe onze geavanceerde camera's jouw sluikstortbeleid kunnen ondersteunen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek!