Van werfbewaking naar dagelijkse efficiëntie: het succesverhaal van Dockx

Sinds 1980 heeft Dockx, een familiebedrijf gevestigd in de Kempen, een indrukwekkende reputatie opgebouwd als specialist in karaktervolle totaalrenovaties. Met de komst van de derde generatie in 2015 werd niet alleen continuïteit gewaarborgd, maar ook innovatie aangewakkerd. We gingen in gesprek met Pieter Hendrickx, operationeel directeur en een van de drijvende krachten achter deze vernieuwing.


Dockx: een passie voor karaktervol wonen

Sinds haar oprichting in 1980 heeft Dockx een sterke reputatie opgebouwd als toonaangevende specialist in karaktervolle totaalrenovaties. Het van oorsprong Kempisch familiebedrijf, onder leiding van CEO Marc Dockx, realiseerde een indrukwekkende vastgoedportefeuille, variërend van droomwoningen zoals appartementen, woonzorgcentra, bedrijfspanden tot zelfs vakantieverblijven, bestemd voor verkoop of verhuur. Sedert 2015 verzorgt de derde generatie de kwalitatieve opvolging van Dockx, wat niet alleen continuïteit bracht, maar ook innovatie aanwakkerde.


Van bewaking naar dagdagelijks werkinstrument

In 2017 startte Dockx de samenwerking met VNI. Aanvankelijk lag de nadruk op de bewaking van lopende bouwprojecten. Pieter Hendrickx herinnert zich: "Op dat moment was het gebruik van camera's zeker niet alledaags." Diefstallen op werven dwongen Dockx echter tot actie. In nauwe samenwerking met VNI werden camera's, waaronder mobiele eenheden, geïnstalleerd en geïntegreerd met sensoren om de camera's nauwkeurig te richten. Dit legde de basis voor een succesvolle samenwerking met de lokale politie, die afwijkingen signaleerde en prompt ingreep, met het resultaat dat inbrekers op heterdaad werden betrapt, en gestolen goederen werden teruggevonden.

Foto van Pieter Hendrickx naast quote

"Het is een krachtig hulpmiddel dat onze werfleiders dagelijks ondersteunt. Reistijden worden verminderd, en in één oogopslag hebben we een volledig overzicht van de werfvoortgang."

- Pieter Hendrickx, operationeel directeur

Dockx erkende al snel het potentieel om de inzet van camera's uit te breiden. Door de jaren heen werkten ze nauw samen met VNI om een reeks op maat gemaakte mobiele camerasystemen en draadloze sensoren te ontwikkelen en te testen. De focus verschoof zo van bewaking naar volledige werfmonitoring, met inbegrip van projectopvolging, werfperformantie, afvalbeheer en meer. "Dit heeft geleid tot een aanzienlijke verbetering in ons begrip van de werfvoortgang. Het is een krachtig hulpmiddel dat onze werfleiders dagelijks ondersteunt, reistijden worden verminderd, en in één oogopslag hebben we een volledig overzicht van de werfvoortgang." aldus Pieter.


Duurzame inspanningen: off-grid oplossingen

Doorheen de jaren implementeerde Dockx met succes een krachtige mix van VNI’s permanente en tijdelijke oplossingen, zowel voor hun eigendommen als voor lopende projecten. Wat Dockx onderscheidt, is hun focus op duurzaamheid als integraal onderdeel van hun bedrijfsstrategie. Sinds 2019 omarmen ze zo VNI’s off-grid oplossingen, die gebaseerd zijn op geavanceerde technologieën zoals zonne-energie, geavanceerde batterijopslag en efficiënt energiegebruik. Deze benadering heeft aanzienlijk bijgedragen aan het verkleinen van hun ecologische voetafdruk en getuigt van hun vastberadenheid om de milieu-impact tot een minimum te beperken.

Foto van Pieter Hendrickx naast quote

"Sinds 2019 maken we gebruik van VNI's off-grid oplossingen, met een ononderbroken werking van 100% Het jaarlijkse energieverbruik bedraagt minder dan 8 kWh, wat resulteert in een kost van minder dan € 5."

- Pieter Hendrickx, operationeel directeur

Een structureel partnership met gedeeld dna

Wat begon als een samenwerking met de nadruk op werfbewaking, evolueerde al snel tot een veel dieper partnerschap. Dockx en VNI zagen de mogelijkheden die technologie bood om hun bouwwerven te monitoren en algehele efficiëntie te verbeteren, wat resulteerde in de integratie van geavanceerde camera-oplossingen als essentiële werkinstrumenten.


Het partnerschap werd verder versterkt door de gedeelde visie van beide partijen om voorop te blijven lopen op het gebied van duurzaamheid en efficiëntie. Pieter Hendrickx besluit: "VNI’s proactieve houding, ownership en de pragmatische aanpak maken van hen een uitzonderlijke partner – en bovendien een partner die ons DNA deelt."


Wil je graag ontdekken hoe onze geavanceerde camera's jouw bouwproject kunnen ondersteunen? Contacteer ons voor een vrijblijvend gesprek!