Gemeente Mol: Slimme Camera's en Baanbrekende AI in de Strijd tegen Sluikstort

Een groeiende sluikstortproblematiek

Al enkele jaren wordt de Gemeente Mol geconfronteerd met een groeiende sluikstortproblematiek. Om deze uitdaging effectief aan te pakken, koos de gemeente voor slimme camera's. We spraken met Bert Govaerts, deskundige groen en openbare netheid, over de impact van onze technologie en de voordelen van de nieuwste AI-functionaliteit in vCap, het intuïtieve platform voor beeldverwerking en case management.


De Keuze voor VNI: Kwaliteit en Kostenefficiëntie

In de strijd tegen sluikstort stond de Gemeente Mol voor een cruciale keuze. Na zorgvuldige overweging van verschillende opties en leveranciers bleek View and Integrate (VNI) de ideale partner te zijn. “De voorgestelde oplossing was kwalitatief en kostenefficiënt, met als extra voordeel toegang tot het beeldverwerkingsportaal vCap.” aldus Bert.

"VNI's oplossingen zijn zowel kwalitatief als kostenefficiënt, met extra voordeel van toegang tot het geavanceerde beeldverwerkingsportaal vCap."

- Bert Govaerts, Deskundige groen en openbare netheid, Gemeente Mol

Verbeterde handhaving: dag en nacht sluikstorters geïdentificeerd

Dankzij VNI's sluikstortcamera's kunnen overtreders zowel overdag als 's nachts duidelijk worden geïdentificeerd. “Het VNI-systeem heeft zich sterk ontwikkeld, met aanzienlijke verbeteringen in de leesbaarheid van nummerplaten, zelfs 's nachts en in infraroodmodus. Dit onderscheidt hen duidelijk van andere leveranciers." benadrukt Bert.


vCap 3.0: De kracht van AI

Recent implementeerde de gemeente ook de nieuwste versie van het vCap softwareportaal, een gebruiksvriendelijk platform dat fungeert als een centrale beelddatabank en de mogelijkheid biedt om bewijsmateriaal te verzamelen en camera's eenvoudig te beheren. De meest opvallende functie is de "AI Enhance", die een naadloze overgang biedt van een overzichtsfoto naar gedetailleerde close-ups. Hiermee kan de Gemeente Mol snel en nauwkeurig inzoomen op cruciale details, zoals nummerplaten, wat resulteert in hoogwaardige en gemakkelijk leesbare beelden. "Dankzij het systeem konden we al 60% van de sluikstorters identificeren. Met de toevoeging van AI-functionaliteiten hebben we nu een indrukwekkende pakkans van 85%, met solide bewijslast, ook ‘s nachts” zegt Bert.

"Dankzij VNI identificeren we nu 85% van de sluikstorters, ook ‘s avonds en ‘s nachts."

- Bert Govaerts, Deskundige groen en openbare netheid, Gemeente Mol

Oog op de toekomst: innovaties in beeldanalyse en case management

In de vooruitblik naar de toekomst blijft de sterke samenwerking tussen de Gemeente Mol en VNI onwrikbaar. Bij VNI engageren we ons voor de uitbreiding van het krachtige case management binnen vCap, waardoor het beeldanalyseproces aanzienlijk wordt geoptimaliseerd. Deze innovatie zal steden, gemeenten, en politiezones nog beter in staat stellen om snel en doeltreffend te reageren op incidenten en verdacht gedrag, met als ultiem doel de veiligheid en efficiëntie te versterken, en resulteert eveneens in verminderde handmatige taken voor gemeenteambtenaren.

Personeelsleden Gemeente Mol.
Straat
VNI Compact off-grid camera aan mast.
Personeelsleden Gemeente Mol.
Kerk Mol.
Personeelsleden Gemeente Mol.
Skyline Mol
Kerk Mol

Benieuwd hoe onze slimme camera's kunnen bijdragen aan jouw anti-sluikstortbeleid?

Ook zij werken reeds succesvol samen met View and Integrate:

Gemeente Boom

 • Probleem:
  De gemeente Boom wou een oplossing om het sluikstorten tegen te gaan in de gemeente. Naast de kost van het opruimen, staat sluikstort ook niet mooi in het straatbeeld.

 • Oplossing:
  We leverden mobiele sluikstortcamera’s uitgerust met PTZ-camera en batterij. Daarnaast kreeg de gemeente Boom toegang tot ons videomanagementsysteem, VCAP, voor een snelle en efficiënte beeldverwerking.

 • Resultaat:
  Het sluikstorten werd significant teruggedrongen in de gemeente. Enerzijds door het ontradend effect en anderzijds door het betrappen van sluikstorters op heterdaad.

Gemeente Mol

 • Probleem:
  Sluikstorten bleek een doorn in het oog van de gemeente Mol. Helaas ontbrak het hen aan een oplossing om handhaving op sluikstorten toe te passen. Daarom dat gemeente Mol een cameraoplossing zocht om komaf te maken met het sluikstorten in de gemeente.

 • Oplossing:
  Gemeente Mol maakt gebruik van onze mobiele sluikstortcamera, speciaal ontwikkeld voor de strijd tegen sluikstorten. Het systeem werkt op batterijen en kan zo autonoom werken zonder de aanwezigheid van 220V. Daarnaast kreeg de gemeente Mol toegang tot VCAP.

 • Resultaat:
  Sluikstorters konden zowel dag als ‘s nachts geïdentificeerd worden aan de hand van beelden.

Stad Antwerpen

 • Probleem:
  Het langdurig parkeren op laad- en loszones is een probleem in het centrum van Antwerpen. Daarom dat Stad Antwerpen een oplossing zocht om foutparkeerders te betrappen op heterdaad.

 • Oplossing:
  Wij stelden Stad Antwerpen onze compact off-grid voor. Een mobiele cameraoplossing die zowel op cameramast als aan een lantaarnpaal gemonteerd kan worden om niet te hard op te vallen in het straatbeeld.

 • Resultaat:
  Stad Antwerpen heeft nu een mobiele cameraoplossing die op hot spots tijdelijk ingezet kan worden om het wildparkeren succesvol aan te pakken.