Stadsmonitoring en Sluikstortbestrijding Een Effectieve Samenwerking tussen Stad Tienen en VNI

Een tweetal jaar geleden stond de Stad Tienen voor de uitdaging om een geavanceerd cameranetwerk te implementeren, gericht op het monitoren van zowel de bruisende marktplaatsen als sluikstortgevoelige locaties. In hun zoektocht naar een betrouwbare partner om deze visie te verwezenlijken, kozen ze voor View And Integrate (VNI).


Slimme camera’s voor een veiliger en schoner Tienen

De Stad Tienen installeerde zo 14 vaste camera's op de Grote Markt om een volledig overzicht te garanderen. Bovendien werd er één verplaatsbare camera toegevoegd om zowel sluikstortgevoelige locaties als gebieden met een verhoogd risico op vandalisme en overlast te monitoren.


Dankzij de invoering van de mobiele camera, die een volledige en continue dekking van gevoelige gebieden biedt, heeft de stad een krachtig instrument om effectief om te gaan met de aanhoudende sluikstortproblematiek. Met een snelle en gebruiksvriendelijke toegang tot relevante beelden via het VCAP-cloudplatform, kan de stad prompt ageren. De beelden stellen hen in staat om overtreders sneller en nauwkeuriger te identificeren, wat resulteert in solide dossiers die zijn opgebouwd op basis van de gegenereerde bewijslast.


Ben Vangilbergen, preventieadviseur bij de stad, benadrukt de effectiviteit van de verplaatsbare camera's: “De VCAP-software biedt onze gemeenschapswachters de mogelijkheid om de beelden te bekijken en dossiers concreet voor te bereiden, mede dankzij de bewijslast die beschikbaar is. Voorheen waren we beperkt tot het gebruik van documenten die we in achtergelaten afval vonden, wat vaak ontoereikend was. Deze veelzijdige aanpak heeft bijgedragen aan het verbeteren van de veiligheid en netheid van onze stadsgemeenschap.”

"Dankzij deze flexibele camera's en VCAP-software hebben we talloze sluikstortincidenten effectief kunnen opvolgen, met meer beschikbare bewijslast dan voorheen."

- Ben Vangilbergen, preventieadviseur Stad Tienen

Een zorgvuldige partnerkeuze

Ben Vangilbergen, preventieadviseur bij de stad, benadrukt het belang van zorgvuldige partnerselectie: "Voordat we onze samenwerking begonnen, hebben we grondig onderzoek gedaan, referenties opgevraagd en andere steden en gemeenten bezocht die al klant waren bij VNI. De positieve feedback over zowel de producten als de samenwerking overtuigde ons om met hen in zee te gaan."


Bovendien vergemakkelijkte de erkenning van VNI als leverancier binnen het Smartville raamcontract de keuze aanzienlijk voor de stad, aangezien dit een afzonderlijke, vaak complexe aanbesteding overbodig maakte.


Ook de korte communicatielijnen en snelle terugkoppeling bleken essentieel voor een soepele samenwerking, zoals Ben benadrukt. Hij wijst erop dat het project niet alleen de installatie van de camera's omvatte, maar ook de voorafgaande uitrol van de netwerkinfrastructuur. Ben licht uit: "VNI ging verder dan alleen het leveren van camera's en bood waardevolle begeleiding, inclusief het meedenken over de netwerkinfrastructuur. Dit resulteerde in efficiënt projectbeheer en een duidelijke betrokkenheid bij het project."


Sinds de invoering van de mobiele camera voor sluikstortbestrijding in mei 2023, heeft de stad een eerste positieve ontwikkeling opgemerkt. Het aantal substantiële cases is aanzienlijk toegenomen dankzij de overvloed aan bewijsmateriaal dat is verzameld. Bovendien zijn de medewerkers enthousiast over het gebruik van de camera's, omdat dit hun werk aanzienlijk efficiënter heeft gemaakt.


View and Integrate off-grid camera.
Sluikstortafval.
View and Integrate camera aan mast.
Sluikstortafval.
Straat
Skyline Antwerpen
Straat in stad

Wil je graag ontdekken hoe onze geavanceerde camera's jouw sluikstortbeleid kunnen ondersteunen? Aarzel dan niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek!